Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

12de Werkconferentie Digivaardig in de zorg

6 juni | Conferentiecentrum Antropia, Driebergen

Op zoek naar tips en inspiratie om jouw zorgorganisatie nog digivaardiger te maken? Kom dan naar onze werkconferentie op 6 juni.

Een stevig inhoudelijk programma helpt jou verder met de aanpak van digitale vaardigheden in jouw organisatie. Daarnaast kun je natuurlijk kennis en ervaring uitwisselen met elkaar.

Helaas is momenteel het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de werkconferentie.
Wil je graag op de wachtlijst? Stuur ons dan een mail op info@digivaardigindezorg.nl.

Programma:

Er komen weer mooie workshops en een plenaire sessie aan!
Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit:

12.30 uur                         Inloop 

13.00 uur                         Opening werkconferentie en plenaire sessie

14.20 – 15.15 uur            Workshopronde 1

15.25 – 16:20 uur            Workshopronde 2

16.20 – 17.00 uur            Afsluiting met borrel en bitterballen

Je kan hier het schema downloaden van de workshoprondes. Bekijk hieronder de inhoud van de plenaire sessie en de workshops:

Foto: Plenaire spreekster Marie-Louise Kok

Plenaire sessie: Leren op latere leeftijd 

Leren 55-plussers anders dan Millennials en Gen Z? Waar moet je op letten bij (ontwikkelen van) een digivaardigtraining voor oudere medewerkers? Marie-Louise volgt digitale trends op de voet en ontwikkelt leermiddelen voor deze doelgroep. Ze legt in klare taal uit dat je nooit te oud bent om te leren. Uiteraard aan de hand van illustratieve voorbeelden in o.a. zorg en welzijn.

Marie-Louise Kok is Digital learning expert bij Leyden Academy on Vitality and Ageing. Marie-Louise verzorgt educatieve programma’s voor diverse doelgroepen bij een wetenschappelijke kennisinstituut over veroudering. Denk aan leermiddelen, microlearning en cursussen voor bijvoorbeeld burgers, zorgprofessionals, beleidsmakers en studenten. Ze werkt vaak in Europese partnerships, in de voorziening van onderwijs voor (toekomstige) professionals in zorg en welzijn. Ze heeft een achtergrond in media en marketing en een vergaande interesse in onder andere leerplatformen en software voor ontwikkelen van lesmateriaal.

Workshop: Moeten, we moeten helemaal niks! Het nut van verandercommunicatie.

Wat zijn de succesfactoren als je medewerkers mee wilt nemen in digitalisering en zorgtechnologie? Hoe communiceer je over technologie? En hoe doe je dat als er weerstand is binnen je organisatie? Met die vragen ga je aan de slag in deze workshop, onder leiding van Suzanne Verheijden. 

Suzanne Verheijden is Strategisch Innovatie-adviseur en Programmamanager Digitale Vaardigheden. Ze helpt organisaties om technologie in te zetten en medewerker daarvoor de juiste kennis, vaardigheden bij te brengen en tools te bieden.

Bekijk hier de presentatie

Workshop: Schrijven op taalniveau B1

Anders schrijven begint met anders denken. Tijdens deze workshop leer je de vaardigheden hoe je dat doet. Je gaat namelijk op de stoel van de lezer zitten. En zul je het effect zien van lezersgericht schrijven in jouw brief of e-mail. Daarnaast staan we stil bij waarom schrijven op taalniveau B1 noodzakelijk is. We laten je tijdens de workshop nadenken waarom sommige teksten wel worden gelezen en andere niet. Hieraan koppelen we onze visie over taalniveaus. Deze houdt in dat B1 vooral nodig is als de leesmotivatie, het kennisniveau en het taalniveau van de lezer hierom vragen. En dat is vaker dan gedacht.

Anne Dreuning is communicatieadviseur en projectleider bij Loo van Eck. Ze heeft daarnaast ervaring in trainingen geven op het gebied van schriftelijke en mondelinge communicatie.

Bekijk hier de presentatie

Speeddaten over digitale vaardigheden

Wil je graag ervaringen en kennis uitwisselen met een andere digicoach of een projectleider? Of met iemand uit het zorgonderwijs rondom technologie? Doe dan mee aan de speeddates! Aan de hand van verschillende gesprekssuggesties kan je leren van elkaar en gezellig kletsen!

Workshop: Ik durf het bijna niet te vragen, maar mag ik even!

Deze workshop gaat over ongevraagd advies geven bij digitale vaardigheden en reageren op fouten. Als iets handiger kan, geef jij dan toch tips mee aan die ene medewerker? Of als je ziet dat iemand iets niet goed doet op de computer, geef jij dan advies? Over provocatief coachen met humor en mooie gespreksstarters! 

Barbara Wolters geeft trainingen op het gebied van zorgtechnologie, gedragsvoorkeuren en teamdynamiek. Haar ervaring zit op het snijvlak van bedrijfsvoering, leren en veranderen en digitalisering in de langdurige zorg en GGZ en die ervaring zet zij in in haar sessies.

Bekijk hier de presentatie

Onderwijs en werkveld: samen aan de slag

Tijdens deze interactieve workshop gaan we in gesprek met deelnemers uit het onderwijs én het werkveld om samen te verkennen wat er nodig is in ons initiële onderwijs maar ook op het gebied van Leven Lang Leren ten aanzien van het opleiden voor een steeds meer digitale samenleving. Hoe kunnen we de uitdagingen op dit gebied tussen het onderwijs en zorg- en welzijnsinstellingen bij elkaar brengen? Wat is daarvoor nodig? Én hoe trekken we daar in gezamenlijkheid in op? 

Anne-mie Sponselee is docent en onderzoeker bij Fontys Hogescholen, themaleider ‘Gezondheidsvaardigheden’ binnen het Centre of Expertise Health. 
Jolanda van Til is Expert docent en projectleider practoraat ‘Gezondheid & Technologie’ bij het Deltion College en docent-onderzoeker bij het lectoraat ICT-innovaties in de zorg van hogeschool Windesheim. 

Bekijk hier de presentatie

Workshop: Begeleidingsethiek, samen het goede doen met technologie in de zorg 

Als digicoach help je mensen digivaardig worden en merk je sneller op wat technologie met je werk doet. Vaak zie je ook goed waar het knelt en hoe het beter zou kunnen. Begeleidingsethiek is een goede manier om die kracht in te zetten, samen met mensen om je heen. 

De Aanpak Begeleidingsethiek is een dialoogsessie waarin de betrokkenen (patiënten/cliënten, zorgprofessionals, ICT-ers en management/beleid) bij het gebruik van technologie aan de hand van hun waarden (vandaar ethiek) samen vorm geven aan de toepassing van technologie in hun organisatie. Begeleidingsethiek geeft mensen die vaak niet betrokken zijn juist wel een stem en is al vaak ingezet in de zorg.

In de sessie gaan we samen een mini-workshop doen. Je leert op een speelse wijze welke verschillende elementen een rol spelen, je leert iets over de technologische toepassing die tijdens de sessie centraal staat en we leren samen wat zo’n dialoogsessie op jouw werk kan betekenen.

Daniël Tijink zal de sessie verzorgen en is één van de oprichters van Digivaardig in de zorg en de medeontwikkelaar van de Aanpak Begeleidingsethiek. 

Bekijk de presentatie

Workshop: Pitchen en presenteren

In deze interactieve workshop krijg je een stoomcursus kernachtig presenteren. Je leert tijdens de workshop hoe je een goede pitch kan geven. Een pitch is altijd kort en krachtig en is er vooral op gericht om je doelgroep nieuwsgierig te maken, te prikkelen en uit te nodigen tot een verdiepend gesprek. Hoe kun je je toehoorders op een luchtige manier aan je lippen laten hangen en zorg je ervoor dat ze na je pitch vooral nog veel meer willen weten?

Deze workshop wordt gegeven door Miel Verstappen, ook wel bekend als Happy Miel. Miel heeft een achtergrond in de zorgsector en het theater en combineert zijn ervaring in beide werkvelden.

Bekijk hier de presentatie

Workshop: Maak de sprong van bewustwording naar informatieveilig gedrag

We weten allemaal wel dat privacy en informatieveiligheid belangrijk zijn op de werkvloer, zeker in de zorg. Maar toch betekent dat niet automatisch dat we ook altijd doen wat het meest informatieveilig is. Misschien zie je zorgmedewerkers weleens minder digitaal veilige handelingen doen, of kan je van jezelf wel iets bedenken waar je in zou kunnen verbeteren. In deze workshop gaan we samen aan de slag met het begrijpen van gedrag van jezelf en/of zorgmedewerkers in jouw organisatie. Als je weet waarom iemand of jijzelf iets wel of niet doet op het gebied van informatieveiligheid, kan je daar veel beter op inspelen. Met deze inzichten kan je anderen hierna ook beter ondersteunen, bijvoorbeeld als digicoach. Je ontvangt een handige checklist met slimme vragen, een kleine verrassing en je loopt vol energie en enthousiasme de deur uit na dit uurtje.  

Deze workshop wordt verzorgd door Lourens Dijkstra en Marlie Oosterik. Zij zijn beiden werkzaam voor het programma: informatieveilig gedrag in de zorg. Lourens is ciso bij Lentis en weet alles van informatieveiligheid, het data ducky en heeft een achtergrond in de psychologie. Marlie is veranderkundige en adviseur gedragsverandering, weet alles over werken met gedrag en organisatiecultuur en is altijd nieuwsgierig naar waarom mensen doen wat ze doen.

Bekijk de presentatie

Locatie
Deze werkconferentie vindt plaats in Conferentiecentrum Antropia in Driebergen. Er is ruim parkeergelegenheid en het ligt op een paar minuten lopen van station Driebergen-Zeist. Deelname is gratis. Maar omdat het aantal plaatsen beperkt is, is het wel de bedoeling dat je ook komt wanneer je je aanmeldt. Kun je toch niet? Stuur dan een mailtje naar info@digivaardigindezorg.nl.